
Du behövs och du gör skillnad!
I en församling med samhällsengagemang finns ett driv och en angelägenhet att gå utanför kyrkans väggar för möta människor i deras vardag. Här engagerar sig anställda och ideella medarbetare för "världens skull", med en kärleksfull och ödmjuk blick för behov och brister. Här finns en vilja och en längtan att på olika sätt få göra skillnad för andra människor. Genom en varm jacka, ett bollplank eller ett ställföreträdande hopp. Människors utsatthet är inte främmande, men inte heller definierande. Vi hjälper inte andra – vi hjälper varandra. Kyrkan är vi tillsammans.
I en församling med samhällsengagemang är samverkan med andra organisationer ochoffentlig sektor ett naturligt sätt att vara kyrka, där både anställda och ideella medarbetare är med och bidrar. Både i det löpande arbetet och när det finns behov av större insatser är församlingen ett sammanhang där många väljer att kanalisera sitt engagemang. Församlingen använder sina resurser och möjligheter genom att snabbt ställa om vid stora kriser eller händelser i närsamhället.
Här utför ideella medarbetare uppdrag som kräver hög kompetens. Några bidrar med juridisk stöd där församlingen ser behov, andra med ekonomisk rådgivning eller samtalsstöd. Några utför viktiga uppdrag som många kan bidra med. De bäddar sängar i ett transitboende för ensamkommande ungdomar, de är ideella på församlingens ungdomsgård eller packar och delar ut matkassar.
I en församling med samhällsengagemang utvidgas arbetssätten när många vill engagera sig i specifika frågor. Det utmanar, men driver också fram nya arbetssätt och skapar nya kontaktytor och allianser. Trösklarna är låga och taket är högt. Samtalet om liv och tro är självklart och enkelt.
I en församling med samhällsengagemang är den profetiska rösten stark. Den hörs både i det offentliga rummet och överallt där församlingens med-lemmar finns i sin vardag. Samhällsengagemanget går inte bara utanför kyrkväggarna, det går också utanför landsgränserna genom Svenska kyrkans internationella arbete. I ömsesidighet och respekt.
Information: Här kommer du att hitta arbetsmaterial för processledare, filmer, metoder med mera. Just nu håller vi på med att slutjusteringar kring SAMHÄLLSENGAGEMANG och uppdaterar sidan så fort detta arbetet är klart.
Nu är det dags att börja med delaktighet!
Här hittar du arbetsmaterial för processledare, filmer, metoder med mera.
Du kan välja att ladda ned eller skriv ut pdf:en eller följa arbetsmaterialet direkt här på webben.
Information: Just nu håller vi på att arbeta med sidan. Innehåll och länkar kompletteras och justeras.
Material om delaktighet
Arbetsmaterial för processledare träff 1-3 (pdf)
NÖHRA (pdf)
Film 1
Podd: Idealitetens historia i Svenska kyrkan
Psalm - Delta med våra gåvor
Materialet är tänkt att användas i en församling som valt att jobba med Spår av idealitet. Upplägget är fördelat över tre träffar. Utöver dessa finns förslag på uppgifter som församlingen och processledaren kan göra före och efter respektive träff.
Upplägget och val av metoder har gjorts med syfte att det ska fungera utmärkt för en församling att genomföra precis som det står. Ibland kan lokala förutsättningar eller hur processen utvecklar sig göra att upplägget behöver anpassas vad gäller tid och innehåll. Känn dig fri att i så fall använda materialet så att det passar era förutsättningar. Det finns också en metodbank att nyttja med alternativa övningar till de som finns presenterade i materialet.
I materialet används en metod för processarbete kallad NÖHRA. Det är en akronym för orden Nuläge, Önskvärt läge, Hinder, Resurser och Aktivitet. Innan arbetet med NÖHRA kommer igång hålls en första träff med uppstart av processen samt introduktion till ämnet Idealitet i svenska kyrkan samt det valda spåret. Mer om den metoden NÖHRA finns att läsa i separat pdf.
Innehållet i materialet är fördelat över de tre träffarna på följande sätt.
Uppstart och introduktion (en halv till en dag)
• Uppstart av processen
• Idealitet i Svenska kyrkan – introduktion och gemensam reflektion kring några centrala teman och begrepp
• Introduktion till det valda spåret – Delaktighet
Processarbete enligt NÖHRA (en hel dag)
• Nuläge
• Önskvärt läge
• Hinder
• Resurser
Fortsatt processarbete enligt NÖHRA (en hel dag)
• Aktivitet
Det är alltid att föredra att vara minst två personer som processleder. Ibland är det inte möjligt och då går det att anpassa efter de förutsättningarna. I materialet används för enkelhetens skull begreppet processledaren, även fast önskvärt läge är att de är minst två.
Träff 3