Spår av idealitet – Träff 3

Upplägg för träff 3

Fokus på spåret Delaktighet och utvecklingsarbete enligt metoden NÖHRA

Förberedelser för processledaren

  • Gå igenom upplägget av dagen och välj metod m.m. för de olika delarna.
    Alternativa metoder, filmer m.m. för de olika delarna finns i separat pdf.

  • Gör ett detaljerat tidsschema för dagen. Var beredd att justera och anpassa tidsschemat efter det som händer i gruppen/processen under dagens gång. Tänk på att ge utrymme för frågor från parkeringslistan om det finns sådana.

  • Säkerställ att det finns material till de övningar som valts, till exempel blädderblock, kritor, snöre (övningen Målvandring), post-it lappar m.m.

  • Möblering av lokalen? Fundera speciellt på var övningen Målvandring ska hållas. Ett bra sätt att både spara tid och att synliggöra processen i rummet är att, om möjligt, sätta upp blädderblocksblad från Nuläge och Önskvärt läge i förväg på den plats de ska sitta under Målvandringen.

  • Bokning av musiker eller andra som har ett uppdrag under dagen.

  • Skicka ut Önskvärt läge (färdigformulerat) och uppmana alla att kika på det innan.

  • Se till att någon eller några har ansvar att dokumentera det som sker under dagen. Gärna någon från församlingen. Dokumentationen sammanställs med fördel till ett minnesspår med både skriven text och bilder som beskriver vad som skett under dagens gång.

  • Förbered tillsammans med kyrkoherden hur dagen ska avslutas. Framför allt tankar om hur församlingen ska gå vidare med det som kommit fram som aktiviteter i slutet av dagen. Är det här forumet och processen beslutsfattande eller ska det som kommit fram under processen beslutas på annat håll innan förändringsarbetet sätts igång? Med mera …

Förberedelse för församlingen

  • Skicka ut minnesspåret från förra träffen till deltagarna.

  • Någon eller några formulerar det Önskvärda läget i skrift.

  • Ge utrymme att samtala om det önskvärda läget vid till exempel arbetsplatsträffar, församlingsrådsmöten, ungdomsträffar samt församlingens övriga verksamheter. Notera hur det upplevs av personer som inte varit med under de tidigare träffarna. Delar de bilden av det önskvärda läget? Behöver det kompletteras?

  • I samband med samtalen om Önskvärt läge kan också frågor ställas om det finns idéer och förslag på sådant som gör att ni kan förflytta er i den önskade riktningen. Speciellt värdefullt är det att ge möjlighet för de som inte är med vid nästa träff att få skicka med sina bidrag.  

Starta dagen

Välkommen
Någon från församlingen hälsar välkommen – Kyrkoherde? Ideell? (INTE processledarna!) 

 Tankar för dagen - andakt
 Bibeltext - t.ex. Mark 2:1–12 (En lam man i Kafarnaum botas)

 Psalm - Delta med våra gåvor eller t.ex.791 Du vet väl om att du är värdefull

Berättelse om ordet Delaktighet
När jag var konfirmand hade jag svårt att komma in i gruppen, jag hittade inte riktigt min plats. Det var kul när vi hade pass men det var svårt på rasterna. När vi skulle öva inför konfirmationen kom prästen fram till mig och frågade om jag ville vara ledare för nästa års konfirmander. Jag, som inte riktigt hade hittat min plats skulle nu få en roll! Nervöst sa jag ja. Under åren som ung ledare har jag blivit mer och mer delaktig i kyrkans verksamheter. Det började som ung ledare med lite mer ansvar för lekpass, sen blev jag lite mer delaktig i undervisningspassen. När jag inte längre ville vara ung ledare upptäckte jag att det fanns läxhjälp för barn, jag kunde känna igen mig i dem och där har jag varit delaktig och fortsatt att utveckla tillsammans med de andra ledarna. Delaktighet för mig handlar om att få bli sedd, få förtroende och bli hörd med de idéer av förändring jag kommer med.

Incheckning
Samtala två och två i några minuter. Fråga sedan om några vill dela sin upplevelse i storgrupp, 2–3 personer.

  • Dela något intressant du hörde på vägen hit? (Eller annan fråga)

MARS/SURÖ samt NÖHRA

  • Backspegel 

Se beskrivning under Träff 2. Landa gärna backspegeln i Önskvärt läge. Därefter kort bikupa kring frågan “Vad ligger högt uppe hos mig just nu?

  • Aktualisera Målsättning (Syfte), Roller och Spelregler (Överenskommelser) som togs fram vid första tillfället.

  • Aktualisera parkeringslistan från förra tillfället (skriv upp blädderblocksblad)

  • Gå igenom Agenda (Upplägg) för dagen (skriv på blädderblocksblad)

 Nu kör vi! (Lite härlig inspiration/pepp)

Aktiviteter, agera, aktion

Se separat pdf med introduktion till processmodellen NÖHRA.

Upplägg

För att ta fram vilka aktiviteter som församlingen vill göra för att stärka delaktigheten och närma sig det önskvärda läget föreslås tre olika övningar, som bygger på varandra.

  • Det viktigaste steget

  • Tårtan

  • Målvandring 

Den viktigaste steget – övning c:a 45 min

Det finns många olika aktiviteter som kan bidra till att stärka delaktigheten i församlingen.  Men om ni bara skulle få göra en sak. Vilket är det viktigaste steget som kan tas för att församlingen ska närma sig det önskvärda läget, så att spåren av delaktighet blir ännu tydligare i församlingslivet? 

Instruktioner

  • Dela in i grupper på 5-6 personer. 

  • Låt deltagarna börja med att samtala fritt och spåna olika aktiviteter som är möjliga och bra.

  • Därefter ska gruppen samsas om vilken aktivitet de anser vara den viktigaste. Det kan vara den som är mest effektiv. Eller den som är enklast att komma igång med snabbt.  Eller kanske något annat som motiverar. Gruppen väljer själv. Formulera i en mening.

Här är det bra om processledaren kan ge ett exempel innan de börjar samtala, gärna från något annat spår så att det inte blir för stor påverkan. Gällande spåret Relationer skulle den viktigaste frågan kunna vara att vi hälsar på varandra, alltid och med alla. Eller att vi ser på varandra “i ögonhöjd”, det vill säga med en attityd av att alla är viktiga medarbetare i vårt gemensamma uppdrag som kyrka. Det är lite olika utzoomningsnivå på de exemplen och så får det vara.

  • När alla grupper är klara får de presentera sitt viktigaste steg för varandra. Beroende på hur många grupper det är kommer det nu att finnas ett antal olika (eller lika) förslag på “viktigaste steg”. 

  • Gå igenom de olika alternativ till Viktigaste steg som tagits fram. 

  • Välj (i förväg) en metod för att prioritera vilken av dem som ni sedan arbetar vidare med under dagen. Förslag på metoder att prioritera kan vara att pluppa, räcka upp handen, pingisbollar i skålar m.m. 

Det är viktigt att förtydliga att de förslag på viktigaste steg som INTE blir prioriterade just nu finns kvar och kan väljas att arbeta med i ett senare skede.

  • Om tid finns, och det finns speciella skäl till det, kan flera än ett av alternativen till Viktigaste steget tas med in i den fortsatta processen.

Tårtan  - övning c:a 30-45min

Nu börjar arbetet med Hur och Vad. I den här övningen reflekterar ni kring och listar förslag på sådant ni kan göra för att ta Det viktigaste steget och närma er det önskvärda läget. Var noga med att hålla fokus på det viktigaste steget och det önskvärda läget när ni gör övningen. 

Instruktioner

  • Dela in er i grupper om 5-6 personer. 

  • Har ni flera Viktigaste steg kan ni fördela arbetet med frågorna på olika grupper. 

  • Med fokus på det viktigaste steget och det önskvärda läget: 

    • Beskriv församlingens liv utifrån följande delar och frågeställningar (se bild och beskrivning nedan). 

  • Rita eller skriv på ett blädderblocksblad det ni kommer fram till för varje tårtbit. (Om ni skriver på post-it lappar går det lättare att flytta dem i sista delen av övningen.)

  • Återsamlas och dela det ni fått syn på i grupperna. 

  • Gör sedan en gemensam tårta. 

Tips – tänk gärna in det ni kom fram till Hinder och Resurser i era samtal.

Målvandring – övning

Syftet med den här övningen är att samla ihop allt det som gjorts tidigare i processen och att omsätta det i en konkret plan gällande vad som ska göras, när det ska göras, hur det ska göras samt av vem det ska göras. Det blir på samma gång en slutpunkt för processen som skett under dessa tre träffar och en startpunkt för det viktiga som sker därefter.

Övningen kan göras i två varianter. Antingen vandrar man från Nuläge till Önskvärt läge eller så gör man tvärtom och börjar i Önskvärt läge och vandrar till Nuläget. Övningen beskrivs nedan i varianten från Nuläge till Önskvärt läge.

Instruktion
Ta fram blädderblocksbladen med ert Nuläge, Önskvärda läge, Drömförsamlingen, Hinder, Resurser, Den viktigaste frågan och Tårtan. Placera dem på olika väggar i rummet. Använd rummet! (Se Illustration). Detta kan med fördel processledaren ha gjort i förväg under en paus.

Nu är frågan hur ska ni ta er från Nuläget (på ena sidan av rummet) till de Önskvärda läget (på andra sidan av rummet). Markera gärna med en synlig linje (garn eller tejp på golvet). Det blir er tidslinje.

Introduktion
Sätt en tidsplan på vad som skall hända och när. Vad gör ni imorgon? Nästa månad? Den här terminen? Om 6 månader? Om 1 år? Om 1,5 år? Om 2 år? Lägg ut tidsmarkeringarna vid linjen på golvet. Tidsangivelserna kan vid behov ändras under övningens gång.

  • Sätt er i grupper om 2–3 personer. Vilka steg tycker ni behöver tas? Vad behöver göras för att nå Önskvärt läge? Använd listorna på aktiviter som tagits fram under de föregående övningarna. Tänk även in Hinder och Resurser. Kommer det nya idéer utöver det som står där är det bara att använda dem. Ha gärna en idé om när det ska ske. Skriv en sak per A4 papper. Skriv stort så många kan se!

  • Samla er i helgrupp. I den här delen av övningen kan ni med fördel förflytta er tillsammans genom rummet till de olika hållplatserna. Om ni är väldigt många kan en eller några personer vara ”spelpjäser” och gå på tidslinjen. Första steget kan vara vad vi gör imorgon. Sedan fortsätter ni fram längs tidslinjen vid era utlagda hållplatser. Låt grupperna säga till när de har en ”aktivitet” som ska läggas ut på den hållplatsen. Gruppen som lägger ut beskriver vad de har tänkt, tar emot kommentarer och lägger ut lappen vid den hållplatsen. Flera aktiviteter kan ligga vid samma hållplats. Om några aktiviteter krockar, diskutera kort och ta beslut om hur ni gör. Processledaren och/eller den som ansvarar för dokumentationen antecknar och tar foton det som sägs och läggs ut.

  • När alla aktiviteter är utlagda reflekterar ni en stund tillsammans över helheten. Hur känns det? Är det möjligt att åstadkomma? Saknas det något? 

  • Därefter låter ni alla skriva sitt namn på lappar och placera dem vid de aktiviteter de vill bidra i. 

Att fundera på tillsammans: 
När nu alla aktiviteter ligger utlagda längs tidslinjen och alla fått sätta sitt namn på de delar de vill bidra i kan ni reflektera över följande frågor.

  • Finns det aktiviteter som ingen vill göra? Vad ska hända med dem?

  • Finns det aktiviteter som har för många som vill bidra?

  • Vilka ideella eller andra medarbetare behöver få en fråga att vara med och bidra? Skriv dit deras namn eller önskan om att hitta nya.

  • Finns det något steg som behöver extra stöd? Var hämtar ni det? Finns det nämnt i resurserna?

Sätt er i grupper kring de 3–5 närmaste aktiviteterna (beror på hur många ni är). Är det ett litet arbetslag är det kanske bättre att ta en aktivitet i taget. 

  • Hur ska ni genomföra det som aktiviteten beskriver? Skriv några korta punkter, det hjälper er att komma igång. 

  • Behöver aktiviteter ha en arbetsgrupp eller finns det något som behöver komma in i församlingens ordinarie verksamhet, till exempel revidering av FIN, handlingsplaner eller budgetering? Vem har det ansvaret?

Variant 2 av målvandringen – från Önskvärt läge till Nuläge.

I den här versionen börjar ni med att förflytta er (i rummet) till det Önskvärda läget. När står där ställer samtalar ni kring följande frågor frågor.

  • Vad var det sista vi behövde göra för att komma hit? 

  • Hur åstadkom vi det? När skedde det? 

När ni kommit fram till ert svar ställer ni er vid den (tids-) punkten på linjen, skriver ner vad ni kommit fram till och upprepar sedan samma frågor utifrån den punkt ni nu står på tidslinjen. Sedan fortsätter ni på samma sätt ända tills ni kommer tillbaka till Nuläget. Förutom att ni vandrar åt andra hållet gör ni samma saker som beskrivits i variant 1. 

Avslutning av övningen

När detta är klart (oavsett vilken variant ni använt) bestämmer ni hur det som finns med på tidslinjen ska förmedlas till hela församlingen samt vem som har ansvar att göra det.

 Sen är det bara att sätta igång. Lycka till!

Om förslagsvis 1 år kan övningen göras på nytt. Det som idag ses som ett år framåt har då blivit ett nytt Nuläge, en ny utsiktspunkt. Titta på allt igen och skriv nytt eller aktualisera. Boka redan nu in det datum ni vill göra övningen igen. Tips från coachen.

Avslutning av dagen

Vad händer nu?

Förbered i förväg med kyrkoherden vad som ska sägas under denna punkt. Vad som händer nu är en viktig fråga som behöver besvaras under denna punkt. Hur går ni vidare med det som kommit fram som aktiviter under målvandringen? Vem/vilka ansvarar för det? Med mera …

Utcheckning

Samtala två och två om vilken känsla jag tar med mig från dagen – ett ord.

Dela i stor grupp.

Eftersnack

  • Stäm av med kyrkoherden och eventuellt några flera från församlingen hur de upplever att dagen varit. En kort utvärdering. 

  • Samtala om hur ni vill utvärdera de träffar ni haft. Ett möte senare? Ska de skriva ner vad de upplever varit bra och sådant de anser kan göras annorlunda och/eller bättre?

  • Samtala om eventuellt behov av ytterligare stöd i deras kommande arbete. Från Stiftet? Sensus? Ideellt forum?