Välkommen till Spår av idealitet!!

Spår av idealitet lanserades under idédagen 23 november och består av nio olika spår. Till varje spår finns ett ”utvecklingspaket” bestående av verktyg och en arbetsmodell.

Vi har under hösten testkört arbetsmodellen och håller på att skriva in lärandet från dessa piloter i materialet. Allt material ska sedan layoutas och finjusteras. Till detta kommer också filmer. Vi räknar med att allt ska vara klart och tillgängligt för församlingar under januari 2025.

Inom kort kommer även material från årets idédag.


Spår av idealitet – en arbetsmodell för att fördjupa delaktighet och engagemang i församlingslivet

Att få göra skillnad gör skillnad. När människor får möjlighet till ideellt engagemang händer något med hela församlingen. Det lämnar spår. Spår av idealitet.

Att få vara kyrka tillsammans är grundläggande för en evangelisk-luthersk kyrkas identitet. Ideellt forum i Svenska kyrkan har i 20 år arbetat med att möjliggöra delaktighet och ideellt engagemang i församlingslivet. Genom lärdomarna från det arbetet och intervjuer av representanter från församlingar där ideellt engagemang blommar har nio spår av idealitet upptäckts. Nio spår som är kännetecken för ideellt engagemang. Det skulle kunna vara några fler. Eller några färre.

Spår av idealitet är en arbetsmodell för att fördjupa delaktighet och engagemang i församlingslivet.

De nio spåren

  • Hemmakänsla

    I en miljö där det råder hemmakänsla känner många delaktighet. Flera har nyckel och tar egna initiativ, precis som i ett gott hem. Här sker möten på djupet vid kyrkans många olika bord: köksbordet i förberedelserna, kaffebordet efter gudstjänsten, pysselbordet i verksamhet för flera åldrar, nattvardsbordet i gudstjänsten.

    Precis som i ett gott hem tar många ansvar tillsammans. Alla har tillgång till skåp och lådor och kan berätta historien om flera av de saker som finns omkring oss. I en församling med hemmakänsla är det många som förvaltar traditionerna, för dem vidare och berättar berättelser om människorna som rör sig här.

    I en församling med hemmakänsla känner många ett värdskap och välkomnar och introducerar nya. Allt behöver inte gå genom, eller godkännas av, anställda. Precis som i ett gott hem är det tryggt att ta med nya personer till gemenskapen.

    Kyrkan/församlingen är ”de som är här.” Hemmakänslan gör det grekiska ordet Kyriakos, som betyder ”det som tillhör Herren”, levande. Det spelar ingen roll vem du är och vilka erfarenheter du har med dig: alla tillhör Herren och är välkomna in i gemenskapen. I ett välkomnande hem ryms många. Alla får utrymme i sin roll med de gåvor som givits var och en. Det kan vara praktiska uppgifter i gudstjänsten eller vardagens verksamheter. Det kan vara att leda olika typer av samtal om tro och liv, och det kan vara att fira gudstjänst tillsammans med andra – att inneha kyrkbänksämbetet...

    Hemmakänslan möjliggör mångfald i enheten. Med Kristus i centrum blir gemenskapen organisk och har kraften och modet att förändras utifrån de som är där.

  • Enkelhet

    Enkelhet är ett förhållningssätt som handlar om att möjliggöra för andras och varandras

    engagemang i församlingslivet. I en församling som präglas av enkelhet är det därför lätt för den som vill, att hitta sin uppgift som ideell medarbetare. Information om olika möjligheter att engagera sig finns lättillgänglig via församlingens digitala och analoga kanaler.

    Mandatet är brett, varje medarbetare kan tillfråga personer om att engagera sig ideellt. Det är också enkelt att föreslå och genomföra det som ännu inte finns som uppgift. Kyrkoherden leder så att andra kan leda, så att andra kan leda …

    Onödiga hinder är borta; ideella medarbetare har tillgång till det de behöver för att kunna

    utföra uppdraget på bästa sätt, så som nycklar, pedagogiskt material, kopiator och skrivare, kök, kyrkan, musikinstrument med mera. Det finns stödstrukturer som bär och låter engagemanget få blomma ut, som frigör och förenklar det som är viktigt på riktigt.

    Församlingen är transparent och skrivningar och policys som handlar om ideellt

    medarbetarskap är tillgängliga för den som behöver ta del av dem. När någon medarbetare får nya idéer är det lätt att ta dem vidare. Ett positivt och öppet bemötande gör det enkelt att vara frimodig. I församlingen är det självklart att det alltid finns plats för en till.

  • Delaktighet

    I en församling med hög delaktighet vill och får många bidra med sina gåvor, kompetenser och tid. Frågan ”vill du vara med och bidra?” ställs inte till några få, utan till många. Alla har mandat att ställa frågan och bereder plats för den som vill vara med.

    I en miljö med hög delaktighet möts många människor. Församlingens liv finns där engagemang växer. Många är med i planering, genomförande samt utvärdering och får göra sin röst hörd. Människor får själva avgöra vilka delar de vill och kan bidra i. Inbjudan är alltid öppen.

    Församlingens liv och verksamhet är föränderlig i en miljö med hög delaktighet. Eftersom nya idéer ständigt växer fram är möjliggörandet viktigt. Det är viktigt att få tillgång till lokaler, tid och till de ting som behövs för det som ska genomföras.

    Medarbetarskapet är brett, människors engagemang ses som medkrafter och så fortsätter församlingen växa. Det råder en rörelse från kontroll till tillit i en församling med hög delaktighet. Både anställda och ideella bereder plats för nya medarbetare och nya idéer. Relationer byggs där tillit går före kontroll och då upplever många att steget in i delaktighet är möjligt och på riktigt.

  • Relationer

    Relationer är ett mål i sig, inte enbart ett medel för att kunna uppnå något annat.

    I en församling med goda relationer vittnar engagerade om vikten av att få utföra uppgifter i gemenskap med andra. Genom att dela uppgiften med fler skapas relationer och en känsla av sammanhang. Många uttrycker att ideellt engagemang ger ökad mening med livet.

    I en församling med goda relationer vill många unga vara med och bidra. Genom att det finns mötesplatser där många träffas från olika delar av församlingens verksamheter och liv lär alla medarbetare känna varandra och upptäcker nya möjligheter till engagemang. Det gör att många ideella stannar länge.

    I en församling med goda relationer möts människor från olika kulturer, i olika åldrar, med olika intressen och olika längtan. Relationerna präglas av tillit, respekt och nyfikenhet på andra. Vid olika mötesplatser dukas det alltid med varannan kaffe och varannan saft. Det finns tid för möten och delande, personen är viktigare än prestationen.

    Relation är ett nyckelbegrepp i en kristen förståelse av tillvaron. Gud som treenig är relation. Människan lever i relation till Gud, sig själv, andra människor och skapelsen. Den kristna gemenskapen, relationerna, är en viktig och omistlig del av vad det innebär att vara kyrka.

  • Tillit

    ”Du behöver inte ha kontroll på allt.”

    Där tillit råder, finns en tilltro till att människor vill, kan och vill väl. I en församling märks det genom en tilltro till att människor bidrar till det församlingen vill vara och åstadkomma. Människor har olika uppgifter och funktioner, alla är medarbetare med tillit till varandra. Handlingsutrymmet är stort och kontrollen liten.

    I en församling med tillit är alla varandras medkrafter. Ingen räds det som är olikt en själv och sina tankar. Allas olikhet tas tillvara och ses som en tillgång. Här vågar människor mötas på riktigt. Många har mod att själva bidra och låta andra bidra i församlingens olika verksamheter och liv.

    I en gemenskap där människor litar på varandra finns trygghet. I en sån miljö skapas förutsättningar för människor att växa som personer och i sina uppdrag. Här är alla medarbetare tillsammans utifrån förutsättningar och kompetens. Här vågar medarbetare släppa på kontrollbehovet för att i stället lära av och med varandra.

    Tillit är en omistlig del i kristen tro och i att vara kyrka. Gud själv har tillit till människan i uppdraget att förvalta och vårda skapelsen. Jesus har tillit till människan när han sänder ut sina lärjungar att fortsätta döpa och lära. Nu har uppgiften kommit till oss. En församling med tillit skickar uppgiften vidare till fler och fler och fler ...

  • Öppenhet

    Det finns alltid plats för en till.”

    En öppen gemenskap har alltid ork och kraft att välkomna fler. Bildligt talat finns det alltid några tomma stolar vid varje bord eller i varje soffa. Här är det lätt att känna sig välkommen som den jag är. Genuin öppenhet märks bland annat genom en längtan efter andra.

    I en församling med öppenhet, är det lätt att komma in och det finns en mångfald av människor. I en församling med öppenhet äger ingen sin egen verksamhet eller sitt uppdrag. Här känner många istället ett värdskap. Att säga ”hej” och ”välkommen” är inte förbehållet några få, det är en gemensam uppgift att inkludera nya människor och engagemang. Det finns en nyfikenhet på nya perspektiv, livsberättelser och kunskaper.

    I en församling med öppenhet finns ett inkluderande förhållningssätt. Personer med funktionsvariationer, barn, unga, årsrika, personer i utsatthet, högpresterande, HBTQIA+ personer, den som har en tro eller inte, personer som inte har svenska som första språk och många fler känner delaktighet och bidrar till församlingens gemenskap och liv.

    Öppenheten präglas av ett inkluderande språk och välkomnande förhållningssätt. Alla ses som medkrafter och får bidra utifrån sina förutsättningar och kompetenser.

    Många känner frimodighet att bidra med nya idéer in i församlingens liv. Detta tas emot med öppenhet och nyfikenhet. Läs mer om det under spåret Delaktighet.

  • Meningsfullhet

    I en församlings där människor upplever meningsfullhet skapas uppdrag som ger engagemang och motivation. Här drivs medarbetare av sin vilja att bidra till det som känns meningsfullt och angeläget.

    Mening skapas också när uppdraget blir gott för andra. Genom uppdrag som är viktiga på riktigt känner sig människor viktiga, värdefulla, väntade och välkomna.

    I en församling där människor upplever meningsfullhet finns olika sammanhang att ingå i. Livet i församlingen spirar genom ett ömsesidigt givande och tagande. Medarbetare drivs av lust och längtan. Några vill göra något för den som har det svårt, andra vill hitta goda sammanhang att få bidra i med sin kompetens.

    I en församling som drivs av meningsfullhet upplever människor att de får komma till sin rätt. De får blomma ut och använda sig av sina gåvor. I bejakandet av människors längtan av meningsfullhet skapas hela tiden nytt liv i församlingen, nya mötesplatser och nya uppdrag uppstår ständigt. På det sättet blir församlingens cirklar vidare.

    Genom att bejaka människors längtan och engagemang skapas meningsfullhet, på så sätt utför församlingen sitt grundläggande uppdrag. Det är ett sätt att leva det kristna livet tillsammans i varje ny tid.

  • Växt

    I en församling med god växtmån får alla bli det de är tänkta att vara. Vi får utvecklas som människor, forma en kristen tro och ta det ansvar som är lämpligt.

    I en församling med växt är det också tillåtet att göra misstag, det är en del i utvecklingen. Där finns ett kärleksfullt ledarskap som fångar upp och upprättar. Ett ledarskap som många bär tillsammans.

    En del börjar växa genom att hitta en uppgift i kyrkan, sedan blir de nyfikna på vad kristen tro är och tar reda på mer. Andra börjar från andra hållet, de har sin tro och hittar en uppgift i kyrkan som en följd av den. Oavsett vilken väg varje människa tar är församlingen en plats för växt både som människor och kristna.

    Växtkraften är förunderlig! Där det finns god jordmån, näring och vatten kan allting växa. Så är det också i församlingen. Vi döps in i en tro som inte är färdig. I den välkomnande miljön, där vi blir sedda och tagna i anspråk med de gåvor vi har utvecklas tron - spirar och gror genom hela livet.

    En församling som bygger nätverk av engagerade människor är en plats att växa vidare i. När många lär känna varandra och de olika uppgifter som bär församlingen blir det också möjligt att hitta nya uppdrag som ideell. Då blir församling en plats att kunna stanna länge i.

    En församling som tar tillvara mångas kompetens och drivkrafter skapar också nya arenor för möten. Ärkebiskop Martin Modéus talar om att duka varannan saft varannan kaffe. Ett bildligt språk för att planera så att människor i olika åldrar och med olika uppdrag får mötas.

    Genom att se till att verksamheter "krockar” med varandra kan människor växa vidare in i nya uppdrag och samtala om livet och tron med fler.

    Att vara en församling som gynnar växande är att vara en församling på väg. De första kristna kallades Vägen. Ibland handlar det om att lägga spåren medan tåget åker. I grunden handlar det om ett kärleksfullt ledarskap där kärnan är tydlig och vägarna är många. Sammanhang med hög delaktighet tenderar också att växa numerärt.

    Du växer där du får plats. Församlingen växer när många får plats.

  • Samhällsengagemang

    Du behövs och du gör skillnad!

    I en församling med samhällsengagemang finns ett driv och en angelägenhet att gå utanför kyrkans väggar för möta människor i deras vardag. Här engagerar sig anställda och ideella medarbetare för "världens skull", med en kärleksfull och ödmjuk blick för behov och brister. Här finns en vilja och en längtan att på olika sätt få göra skillnad för andra människor. Genom en varm jacka, ett bollplank eller ett ställföreträdande hopp. Människors utsatthet är inte främmande, men inte heller definierande. Vi hjälper inte andra – vi hjälper varandra. Kyrkan är vi tillsammans.

    I en församling med samhällsengagemang är samverkan med andra organisationer ochoffentlig sektor ett naturligt sätt att vara kyrka, där både anställda och ideella medarbetare är med och bidrar. Både i det löpande arbetet och när det finns behov av större insatser är församlingen ett sammanhang där många väljer att kanalisera sitt engagemang. Församlingen använder sina resurser och möjligheter genom att snabbt ställa om vid stora kriser eller händelser i närsamhället.

    Här utför ideella medarbetare uppdrag som kräver hög kompetens. Några bidrar med juridisk stöd där församlingen ser behov, andra med ekonomisk rådgivning eller samtalsstöd. Några utför viktiga uppdrag som många kan bidra med. De bäddar sängar i ett transitboende för ensamkommande ungdomar, de är ideella på församlingens ungdomsgård eller packar och delar ut matkassar.

    I en församling med samhällsengagemang utvidgas arbetssätten när många vill engagera sig i specifika frågor. Det utmanar, men driver också fram nya arbetssätt och skapar nya kontaktytor och allianser. Trösklarna är låga och taket är högt. Samtalet om liv och tro är självklart och enkelt.

    I en församling med samhällsengagemang är den profetiska rösten stark. Den hörs både i det offentliga rummet och överallt där församlingens med-lemmar finns i sin vardag. Samhällsengagemanget går inte bara utanför kyrkväggarna, det går också utanför landsgränserna genom Svenska kyrkans internationella arbete. I ömsesidighet och respekt.


Val av spår
Fundera på hur sammansättningen av gruppen som väljer spår ska se ut. En liten grupp ger högre tempo och en stor grupp möjliggör större delaktighet.

Ideellt forum förordar att det är en blandad grupp där både ideella i olika åldrar, anställda, förtroendevalda och församlingsledningen finns representerade.

Alla spår är sannolikt redan synliga och närvarande i församlingens liv, i större eller mindre omfattning. Tanken med Spår av idealitet är att ge församlingen verktyg och en arbetsmodell för att kunna stärka något av spåren.

  1. Läs igenom introduktionstexterna till alla spår.

  2. Samtala och reflektera kring hur texterna relaterar till församlingens liv just nu. Några frågor att reflektera kring kan vara:

  • Vilket av spåren behöver bli mera synligt för att stärka delaktigheten i församlingslivet?

  • Vilket väcker förändringslängtan?

  • Vilket skulle skapa mest positiv förändring?

  • Vilket passar in i ett förändringsarbete som församlingen redan är inne i?

  1. Välj ett av spåren att arbeta vidare med. Det kan finnas olika skäl till att ett visst spår väljs. Kanske är det ett spår som lämnar ett svagt avtryck i församlingslivet? Eller kanske ett spår som märks tydligt men som av andra skäl behöver stärkas ytterligare?
    Eller något helt annat.

Val av någon som leder processen
Innan det praktiska arbetet med det valda spåret kan starta behöver några som leder processen utses. Arbetsmodellen är metodsatt så att den kan ledas av några från det lokala sammanhanget eller externa processledare.

Ideellt forum har utbildat processledare för Spår av idealitet i samarbete med Sensus. För att få stöd i arbetet eller extern processledning, kontakta Ideellt forums samordnare, Sensus eller ditt stift.

Tidsåtgång
Modellen är metodsatt för att kunna genomföras på två och en halv dag fördelat på tre tillfällen.
Tidsåtgången kan anpassas efter olika behov.

Efter dessa dagar fortsätter arbetet med de aktiviteter församlingen tagit fram för att stärka det valda spåret.