Spår av idealitet – Träff 1

Uppstart av processen och introduktion till idealitet i Svenska kyrkan

Förberedelser för processledaren

Innan första träffen i Spår av idealitet finns det några saker som processledaren behöver förbereda och säkerställa. En viktig del av förberedelserna sker redan i uppdragsdialogen med församlingen (se nedan). Men det finns även andra saker att tänka på.

Här följer några checklistor för uppdragsdialogen samt de övriga förberedelserna. Checklistorna är inte fullständiga och allt som står i dem behöver kanske inte göras i alla sammanhang. Var klok och anpassa efter de rådande förutsättningarna.

Uppstart träff 1

Inledning

Tänk på att ge gott om tid för det som handlar om uppstart av processen nedan. Det gäller hela innehållet fram till Idealitet i Svenska kyrkan. Den tid som läggs på uppstarten av en process är väl använd tid! 

Om det finns tid kan processledaren med fördel hälsa på alla deltagare allt eftersom de kommer. Drop-in fika kanske …

Välkommen
Någon från församlingen hälsar välkommen. Förslagsvis den eller de som har rollen som processägare. Processledaren bör inte var den som hälsar välkommen!

Tankar för dagen - andakt

Presentation
Processledaren presenterar sig och det sammanhang hen kommer ifrån. 

Är det relativt få deltagare kan var och en få presentera sig med namn och vilken roll och uppgift de har i församlingen. Är det (för) många kan processledaren göra presentationen genom handuppräckning med frågan om vilka som är ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare. Finns det någon ytterligare kategori?

Incheckning
Incheckningsfråga – det här vill jag bidra med idag.

Använd gärna Mentimeter eller Microsoft Forms och gå sedan igenom svaren tillsammans med gruppen.

Om du inte använder mentimeter fungerar det med post-it lappar. Deltagarna skriver och går sedan fram och sätter sin lapp på blädderblocksblad. Processledaren läser upp dem. 

Vad är Spår av idealitet?

Även fast fokus på det valda spåret ligger på träff två och tre är det viktigt att redan i början presentera vad spår av idealitet är för något. Använda gärna den PowerPoint som finns tillgänglig eller den information som finns på ideellt forums hemsida. Berätta vilket spår de valt och läs berättelsen till just det spåret. Avsluta gärna med bilden av de nio spåren och låt deltagarna samtala i bikupa enligt frågorna nedan.

Samtalsfrågor till bikupa

  • Vad tänker du och vilka känslor väcks när du ser de ord som används för de nio spåren? 

  • Vad tänker du kring att församlingen vill utveckla just det spår som ni valt?

Uppstart av processen – MARS eller SURÖ

En viktig del i uppstarten av varje grupprocess är att tydliggöra syftet med varför vi ses, vilka ramar och spelregler som gäller samt vilka roller och förväntningar som finns. Det finns olika sätt att benämna dessa delar och vi har tagit med två varianter här. Välj vilken akronym ni vill använda av MARS eller SURÖ.

Målsättning
Agenda
R
oller
Spelregler

Syfte
Upplägg
Roller
Överenskommelser

Se separat dokument om MARS eller SURÖ.

Målsättning eller Syfte
Om det finns ett formulerat syfte enligt förslaget under förberedelser läser ni igenom det tillsammans, antingen på PowerPoint eller på ett förberett blädderblocksblad.  Deltagarna pratar några minuter om det två och två. Stäm av i storgrupp och det finns några frågor eller förslag på justeringar till syftesformuleringen. Gör eventuella ändringar och bekräfta sedan syftet genom att fråga deltagarna i storgrupp. 

Om processledaren inte i förväg formulerat ett förslag på syfte tillsammans med församlingen bör hen ha ett eget förslag förberett.

Agenda eller Upplägg
Skriv i förväg upp dagens program på ett blädderblocksblad. Gå igenom innehåll och tider för dagen. Öppna upp för frågor eller synpunkter. 


Roller
Gå igenom vilka roller som finns och vad de som förväntas av respektive roll. 

  • Processledaren – ansvarar för att leda församlingen i processen kring Spår av idealitet. Ser till att innehållet i dagarna driver det formulerade syftet, att tidsramarna hålls och att spelreglerna hålls. Stämmer löpande av det med processägaren.

  • Processägare – församlingen, eventuellt genom kyrkoherden eller en speciell arbetsgrupp. Samtala om vad det innebär att församlingen äger processen. Lyft specifikt vad det innebär att det INTE är processledaren som äger och ansvar för processen.

  • Deltagarna – samtala om vad som förväntas av rollen som deltagare.

  • Andra speciella roller som kan finnas:

    • Ansvarig för dokumentation och minnesspår. Stäm av om det ok för alla att vara med på bild.

    • Ansvarig för att hålla kolla på tid och att det finns tillräckligt med pauser.

    • Ansvarig för fika och mat

Spelregler eller Överenskommelser
Låt deltagarna ta fram ett antal spelregler eller överenskommelser som ska gälla för att dagarna ska bli så bra som möjligt. Spelregler som bidrar till det ni vill åstadkomma under dagarna. 

  • Ställ frågan direkt i storgrupp eller låt dem först prata några minuter två och två. 

  • Skriv upp förslagen på ett blädderblocksblad. 

  • Fråga om det finns några speciella förutsättningar bland de som är närvarande som ska tas hänsyn till. 

  • Ställ frågan om det finns ytterligare förslag. 

  • När det är ”nog med förslag” ställs frågan om alla är överens om spelreglerna. Det är viktigt att det är deltagarna som sätter spelreglerna och att de upplever att det är deras överenskommelse.

Som processledare kan det vara bra att ha några tankar kring spelregler som är speciellt viktiga. Om deltagarna inte föreslår någon av dem kan processledaren i slutet ställa en fråga till gruppen om det är okej att också ta med de spelregler som processledaren föreslår.

Parkeringslista

Det är bra att ha en parkeringslista där viktiga frågor som kommer upp, men som inte passar att ta just i den stunden, skrivs ner. Förbered ett blädderblocksblad för parkeringslistan. Processledaren ansvarar för att det som finns på parkeringslistan tas upp senare. Se förberedelser för träff två och tre.

Förväntningar och farhågor

För att få ytterligare kännedom om var deltagarna befinner sig kopplat till processen och det valda spåret är det klokt låta dem få dela sina förväntningar och farhågor. Stäm av dem gentemot det panerade innehållet och upplägget. Var beredd att vid behov justera det planerats. 

Övning

  • Låt deltagarna skriva på post-it lappar vilka förväntningar respektive farhågor de har gällande arbetet med Spår av idealitet. 

  • Deltagarna går fram och fäster lapparna på två olika blädderblocksblad. 

  • Processledaren läser upp vad som står på lapparna och ger en kommentar till hur det som skrivits relaterar till det planerade upplägget.

Idealitet i Svenska kyrkan

Oavsett vilket spår församlingen har valt att fokusera på finns det några mera generella teman och begrepp gällande idealitet i Svenska kyrkan som är viktiga att ha med sig in i den processen. Hur har det ideella engagemanget sett ut genom Svenska kyrkans historia? Hur relaterar det till kyrkans teologi kring frågor om församlingssyn, människosyn och medarbetarskap? Vad kan vi lära av aktuell forskning kring idealitet?    

Det handlar både om att säkerställa en viss nivå av kunskap men framför allt att få reflektera tillsammans kring de olika delarna, för att så långt som möjligt uppnå en gemensam förståelse kring begreppen. 

Efter en inledande övning kommer fyra olika teman och begrepp som alla har samma upplägg i materialet. Dessa är:

  • Idealitetens historia i Svenska kyrkan

  • Idealitetens Varför i Svenska kyrkan – teologi och identitet 

  • Medarbetarskap och människosyn 

  • Vad säger forskningen?

Till var och en av dem finns en inspelad film eller podd där några personer från Ideellt forum delar med sig av tankar, insikter och erfarenheter. Det finns också PowerPoint-bilder att använda samt en pedagogisk övning. Till sist finns också förslag på ett antal frågeställningar att samtala och reflektera kring. Alltså inspel med tankar och ”stoff” kring temat, en övning som öppnar upp för samtal, samt förslag på frågor att reflektera vidare kring. 

Poddavsnittet om Idealitetens historia i Svenska kyrkan kan med fördel skickas ut i förväg till deltagarna, med en uppmaning att lyssna på det i förväg. När det gäller de övriga tre delarna kan processledaren välja att visa alla filmer och poddar som de är. Om det känns som för mycket upprepning av metod kan processledaren (eller någon annan) se eller lyssna på dem i förväg och sedan själv föredra innehållet i någon av dem, eventuellt med stöd av PowerPointen. Speciellt delen om forskning lämpar sig bra för det.

Här uppmuntras till kreativitet!

Inledande övning - Vad är idealitet för dig?

Speeddating, se beskrivning i Sensus metodbank eller använd varianten som beskrivs nedan

Instruktion 

  • Ställ er på två led, vända mot varandra. 

  • Samtala om den fråga som processledaren ger i 1 minut. Tänk på att dela tiden. 

  • Efter första minuten flyttar ena ledet ett steg till höger. Den som står längst till höger flyttar till positionen längst till vänster. 

  • Samtala i 1 minut om samma eller nästa fråga, processledaren bestämmer. 

  • Upprepa samma sak tills övningen är klar.

Förslag till frågor

  • Vad är idealitet för dig?

  • Berätta om ideellt uppdrag du har eller har haft?

  • Vad skulle ditt ”drömuppdrag” som ideell kunna vara?

Idealitetens historia i Svenska kyrkan

Poddcast (länk)

PowerPoint (länk)

Övning:

Bikupa (EGA – enskilt, grupp, alla)

  • Alla deltagarna ska ha lyssnat på poddavsnittet i förväg

  • Deltagarna i bikupan hjälps åt att lyfta viktiga delar i podden. Den som eventuellt inte har hunnit lyssna på podden i förväg får då chansen att ta del av innehållet.

  • Deltagarna delar tankar som väckts hos dem när de tog del av innehållet i podden

  • Processledaren lyfter upp några av dessa tankar i helgrupp

Idealitetens Varför i Svenska kyrkan – teologi och identitet

Film (länk)

PowerPoint (länk)

Övning: Sensus metodbank

Fyra hörns övning – Vem är församlingen?

  • Alla medlemmar

  • De som är aktiva i församlingen

  • Den som själv anser sig tillhöra eller vara församlingen 

  • Annat alternativ

Samtalsfrågor
Samtala i grupper på 4 personer.

  • Hur påverkar samtalet vem som är församling mig?

  • Hur påverkar synen på vem som är församlingen mig och min roll?

Medarbetarskap och människosyn

Film (länk)

PowerPoint (länk)

Övning
Sensus metodbank

Heta stolen – frågor:

  • Jag lärde mig något nytt från samtalet

  • Jag vill möjliggöra för andra

  • Tycker det är svårt med begreppet medarbetarskap

  • Jag känner mig som en medarbetare i församlingen

  • Jag ser på mig själv som en medarbetare i församlingen

  • I vår församling hjälper vi mest till

  • I vår församling hjälps vi åt.

  • Jag ser på min själv som mig en lärjunge

Samtalsfrågor

Reflektera kring begreppen Medarbetarskap och Lärjungaskap i grupper på 4-5 personer.

  • Likheter och skillnader mellan begreppen

  • Ser du dig själv som medarbetare eller lärjunge, eller både och?

Vad säger forskningen?

Podd (länk)

PowerPoint (länk)

Övning

  • Vem tog dig i handen? 

  • Om jag får frågan

  • Hur svarar församlingen? Vem är församlingen?

  • Vem har mandat att bjuda in? 

Samtalsfrågor

Länkar till vidare läsning kring forskning

  • Av fri vilja på fri tid – på 2020- talet

  • Ideellt forums sju utmaningar utifrån Av fri vilja-rapporten

  • Nordiske frivillige

  • Befolkningsundersökningen

  • Sara Franssons inspel om Social nätverks teori – ideellt forums idédag 

Spåret Delaktighet 

Om ordet Delaktighet

För att komma igång med reflektionen kring det spår ni valt gör ni följande fyra delar.

  1. Läs texten om spåret Delaktighet

  2. Gör fyra-hörnsövningen

  3. Se på filmen med inspirationsföreläsningen

  4. Avsluta med samtal

4-hörnsövning
En igångsättningsövning med syfte att starta upp samtal och hjälpa deltagarna att komma in i ämnet. Övningen ger också energi och skapar hög delaktighet bland deltagarna. Läs mer om metoden

Vem är delaktig i församlingen?

  • Den som bidrar med sin tid och eget ansvar

  • Den som går på gudstjänst

  • Den som kommer med idéer men som själv inte genomför dem. 

  • Öppet hörn

Delaktighet får människor att:

  • Känna sig behövda

  • Må bra

  • Känna att livet är meningsfullt

  • Öppet hörn

Inspirationsföreläsning  
Hur kan kyrkan bli mera intresserade av människor? Henrik Törnqvist, från Ideellt forums idédag 2023

Förslag på alternativa föreläsningar finns i separat pdf.

Samtal fortsätter
Läs mer om metoden

Samtala i mindre grupper, välj en samtalsledare. 

Frågor att samtala vidare om

  • Vad säger ordet delaktighet dig? 

  • Vilken känsla väcktes av föredraget?  

  • Vilken tanke hänger sig kvar?  

  • Vad vill du berätta vidare för en vän?

Avslutning

Inför nästa gång
Förbered denna punkt i förväg med kyrkoherden. Stäm av strax innan för att se om det ska ändrats något i det bestämts i förväg. Läs igenom upplägget för träff två och tre. Där finns förslag på vad som kan göras innan nästa träff, både för processledaren och för församlingen. 

Fråga gruppen om det finns något de vill lägga till i parkeringslistan. 

Utcheckning
Runda i storgrupp – (var tydlig med att det alltid okej att passa för den som vill det.

  • Vilket ord, tanke eller känsla ligger högt uppe just nu?

Eftersnack 

  • Stäm av med kyrkoherden och eventuellt några fler från församlingen hur de upplever att dagen varit. En kort utvärdering.

  • Stäm av om ni behöver justera något gällande förberedelserna inför nästa träff samt upplägget för kommande träffar. Behövs det ett separat planeringsmöte?

  • Använd gärna Sensus metod för lärande samtal.

Lärande samtal
Titta tillbaka på en genomförd process eller aktivitet i syfte att skapa lärande framåt. Samtala i gruppen utifrån nedanstående frågor. Om du har gjort något själv kan du också använda dem för reflektion med dig själv.

  • Vad ville vi åstadkomma?

  • Vad gick bra och varför? Vilka var framgångsfaktorerna?

  • Vad kunde vi ha gjort annorlunda?

  • Hur fungerade samarbetet?

  • Vilken feedback vill jag ge till mig själv och till andra?

  • Vilket lärande tar vi/jag med oss/mig?

  • Vilka konsekvenser får det för utveckling och strategier framåt?