I den här podden gör Ideellt forum ett nedslag i Svenska kyrkan i Gävle. Vi får möta Tord Wallén som ofta får ta emot samtal, mail och besök av Gävlebor som vill göra en insats. Allt detta tack vare en facebook-film om församlingens diakonala arbete under pandemin som har fått över 200 000 visningar.

Anna Borgert är verksamhetsutvecklare och arbetar med samordning av Ideella medarbetar i Svenska kyrkan i Gävle. Hon reflekterar tillsammans med JanOlof Nordström från Ideellt forum om hur församlingen kan tänka kring ett hållbart ideellt arbete.

Medverkar gör också Hella Linander, präst som berättar om en gudstjänst som bärs av ideella krafter och hur hon ser på tillit i förhållande till sin uppgift som teolog. Naome Ruzindana, integrationspedagog arbetar med människor från hela världen speciellt fokus på hbtq- frågor och kvinnofrågor.

Till sist får vi lyssna på ungdomarna Alva och William, tidigare ledare för Superhjältarna om hur de ser på deras ideella engagemang.

Producent: Emelie Simmons, frilansjournalist med fokus på Svenska kyrkan.

Medproducent: JanOlof Nordström, Ideellt forum

Vi sänder live från Maria församlingsgård utomhus. Gäster i ordningsföljd: Kent Wisti, Heidi Winberg, Karin Sarja, Josefin Vannérus, Sofia Sörner, Ann-Katrin Persson, Jan-Olof Nordström och Maria Wingård. 

Vi talar om allt ifrån integration, ”kyrkan och idrotten”, förändringsprocesser och demokrati. Högt och lågt. Snällt och vasst. 

Podden leds av Emelie Simmons, frilansjournalist.
Ljudtekniker: Andreas Lindström

Jonas Bromander, i dag konsult och författare, har genom sina år som analyschef på Kyrkokansliet i Uppsala samlat på sig kunskaper om hur svenska folket ser på kyrkan. I den här podden utvecklar han sina resonemang kring hur Svenska kyrkan kan öppna upp för fler människor att engagera sig i kyrkan.

- Det räcker inte med att sätta upp ett anslag. Den personliga kontakten är ovärderlig, säger Jonas Bromader i podden.

I Podden medverkar också JanOlof Nordström från Ideellt forum och Emelie Simmons, frilansjournalist. Podden "Podd & sånt" produceras av Ideellt forum, ett nätverk i Svenska kyrkan.

Vill du läsa mer om idealitet i kyrkan kan du beställa boken ”Idealitet som utmanar” via Verbum förlag.

Kerstin Wimmer samtalar om vikten av att tolka det allmänna prästadömet på ett sätt som inkluderar fler människor. Hon uppmanar oss till frimodighet och tycker att Svenska kyrkan lägger för mycket tid på planering och organisation. Ideellt forums podcast Podd & sånt tar upp frågan om idealitet utifrån Svenska kyrkans lutherska evangeliska arv

Medverkande: Kerstin Wimmer, teolog och Lutherkännare

JanOlof Nordström, samordnare för Ideellt forum och Emelie Simmons, frilansjournalist.

Inspelning av samtal om Svenska kyrkan i utlandets syn på engagemang och idealitet. Från idédagarna i Visby lördag 7 oktober 2017.

Medverkande:

Caroline Elfving från Svenska kyrkan Costa del sol
Per Anders Sandgren Svenska kyrkan Oslo
Madeleine Mason Svenska kyrkan London
Felix Thylander fd ideell medarbetare Svenska kyrkan Teneriffa
Philip Löfgren fd ideell medarbetare Svenska kyrkan Teneriffa
Emelie Simmons frilansjournalist
JanOlof Nordström, samordnare för Ideellt Forum

Samtal om organisering, ledarskap och medarbetarskap i Svenska kyrkan utifrån en teologisk plattform. Åsa Nyström samtalar med JanOlof Nordström och Emelie Simmons om sina tankar kring den kursändring Svenska kyrkan måste göra för att öppna upp för fler ideella medarbetare.

Åsa Nyström arbetar som stiftsadjunkt för ledarstöd vid Uppsala stift sedan 2014. Hon är också sedan 1997 lärare och kursansvarig för chefs- och ledarskapsutveckling i Svenska kyrkan som Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation ger tillsammans med Johannelunds teologiska högskola. Åsa är en av fyra medförfattare i boken Idealitet som utmanar.

JanOlof Nordström är samordnare för Ideellt forum. Emelie Simmons är frilansjournalist.

Podcasten Podd och sånt produceras av Ideellt forum, ett nätverk i Svenska kyrkan.

Liveinspelning från marknadsgatan i Västerås under Världens fest 2017. Podstudion gästas av biskop Mikael Mogren, Amanda Wisselgren, Urban Jarméus, Mia Wålsten och JanOlof Nordström. Moderator är Emelie Simmons, frilansjournalist. Ljudtekniker är Andreas Lindström.

Reportar på stan är representanter från Ung i den världsvida kyrkan. 

Fredrik Hedlund arbetar på studieförbundet Sensus med framförallt frågor som rör HR strategi, medarbetarskap, ledarskap och kompetensfrågor.

Fredrik har sakkunskap inom idealitets- och engagemangsfrågor och ett stort intresse för civilsamhällets utmaningar och frågeställningar.