Ideellt forum | 3. Engagemang och sammanhang
296
single,single-post,postid-296,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

3. Engagemang och sammanhang

Den svenska delen av ekovandringen startade i Uppsala söndagen den 12 juli 2015. Pilgrimsvandringen är en del av en global kampanj, ACT now for climate justice, för att världens ledare ska komma överens om ett rättvist och ambitiöst klimatavtal.
Prästen Emma Thorén är vandringsledare och går med hela vägen från Uppsala till Lund, 630 km. Där hålls en ceremoni och vandringen går sedan vidare från tyska Flensburg där också danska, norska och pilgrimsvandringar ansluter. Slutmålet för vandringen är Paris och klimattoppmötet, COP21, som hålls de två första veckorna i december. Där ansluter också vandringar från andra delar i världen, bland annat Afrika.
Som en del av vandringen samlas namnunderskrifter in från människor som vill att klimatmötet kommer överens om ett ambitiöst och rättvist klimatavtal. Målet är en miljon namnunderskrifter som ska lämnas över till FN:s klimatchef och en företrädare för den franska regeringen.

19 Maj 3. Engagemang och sammanhang

– Det finns ett behov hos människan av att vara med i ett sammanhang så att vi upplever tillvaron begriplig, hanterbar och meningsfull, skriver Lars Rubin i denna skrift om engagemang och sammanhang.

För att vi som kyrka ska kunna öppna upp för ett vitalt och nytt engagemang är det nödvändigt att känna till att engagemanget är mångfacetterat, att det måste synliggöras och uppmuntras. Den här skriften vill hjälpa församlingarna att allt mer synliggöra församlingens frivilliga och ideella som viktiga medarbetare i kyrkan. Häftet avslutas med att ge en konkret modell för hur vi kan utveckla det frivilliga engagemanget i Svenska kyrkan.

Skriften är en sammanfattning och bearbetning av Lars Rubins avhandling ”Engagemang i Lutherhjälpen – Studier av motiv och drivkrafter hos frivilligt aktiva”. Texten har kompletterats med samtalsfrågor och uppgifter att göra tillsammans och lämpar sig väl både för samtal bland ideella, förtroendevalda
och anställda medarbetare i Svenska kyrkan.

Det finns också en studiehandledning till skriften.

Skriftserie3_webb

Skriften är slutsåld och finns inte längre i tryckt format. Däremot är det fritt att ladda ner den som pdf.

Ladda ner häftet som pdf-fil

 

Inga kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.