Ideellt forum | Idédagen 9 oktober 2021 – Tillit
1246
single,single-post,postid-1246,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Idédagen 9 oktober 2021 – Tillit

if_idedag_2021_tillit

10 Feb Idédagen 9 oktober 2021 – Tillit

Idédag 2021 är här! Alla information om dagen finns samlad på och samma sida. Där hittar du aktuella länkar, presentationer mm. För dig som deltar online finns information om hur du ska ansluta. För dig som är med på plats i Södertälje finns information om lokaler etc. 

>>Du hittar sidan här

 

 

*********************************************************************************

NEDAN FINNS DEN INFORMATION SOM VI GÅTT UT MED INFÖR ÅRETS IDÉDAG
AKTUELL INFORMATION HITTAR DU ALLTSÅ VIA LÄNKEN OVAN

På årets idédag kan du delta fysiskt på plats i Södertälje, eller digitalt enskilt eller i grupp.

Att vi kan lita på Gud, det vet vi innerst inne, även om det inte alltid känns självklart och enkelt. Om tillit kan sägas vara essensen av kristen tro, vi lägger våra liv i Guds händer, hur är det då med vår tillit till varandra? Till organisation och ledning? Till medarbetare? Till oss själva?

Tänk om tilliten till Gud kan genomsyra alla våra relationer och ta fram det bästa ur dem i en välfungerande symbios!? Under Ideellt forums Idédag den 9 oktober 2021 ska vi utforska begreppet ”tillit” i relation till idealitet ur praktiska och teoretiska perspektiv. Vi får bland annat möta generalsekreteraren för Scouterna, en församlingspedagog, en utvecklingsstrateg och vi får utmana oss själva under dagen genom inslag av dilemmateater.

”Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta och lita inte till ditt eget förstånd. Tänk på honom var du än går, så skall han jämna vägen för dig.” 

Ordspråksboken 3:5-6

Idédagen riktar sig till ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i Svenska kyrkan. Det går att delta antingen digitalt (enskilt eller i grupp) eller fysiskt på plats i Södertälje.

Plats
Årets idédag kommer att hålla till i  S:ta Ragnhilds kyrka/S:ta Ragnhildsgården (Mälargatan 4) i centrala Södertälje.

 

anmälan

Anmälan sker via Sensus:
Ideellt forums Idédag 2021 digitalt deltagande (enskilt eller grupp)
Ideellt forums Idédag 2021 på plats i Södertälje

Arr: Ideellt forum i Svenska kyrkan, Sensus, Södertälje församling och Strängnäs stift.

LÄS MER OM

Medverkande
Program
Om deltagande på distans
Tips


MEDVERKANDE

 

if_idedag_2021_medverkande
Anna-Karin Hennig, generalsekreterare Scouterna

Jag ska prata om samspelet mellan anställda och ideella; hur gör man? När skapas magi och när blir det besvärligt?
”Tillit” för mig är att känna att jag kan tänka högt, fritt och galet OCH att veta att de nära mig säger till när det blir fel, visar mig hur det kan bli bättre och fångar och stöttar mig när det går riktigt galet. Och vice versa!
(Foto: Jonas Westbom)

if_idedag_2021_medverkande2
Henrik Törnqvist, församlingsherde/utvecklingsstrateg i Bergsjöns församling

Jag kommer att prata om professionalitet – på gott och på ont. För att människor ska få plats måste andra våga släppa taget.
”Tillit” för mig är insikten om att ensam inte är stark. Bärkraften och möjligheterna finns i det gemensamma.


Katarina Glas, pedagog och folkbildare, diakonstrateg i Umeå pastorat och tidigare samordnare för Ideellt forum.

Jag ska prata om reflekterad tillit –  den är grundläggande för vår tro och en viktig princip för hur vi samspelar och leder kyrkan så att många kan vara engagerade. ”Tillit” för mig är att kunna förutsätta och lita på att den andre vill mig och organisationen väl och att den andre har den kompetens den behöver. Jag övar mig i tillit genom att våga se och visa min egen sårbarhet. Tro handlar för mig om att ”vila i den tillit som skapar världen”.

if_idedag_2021_medverkande3
Peter Wigren, församlingspedagog i Vadstena pastorat (i sällskap av ungdomar från verksamheten)

Vi kommer att surra om tillit och vad det ordet kan betyda i olika sammanhang utifrån våra tre grundstenar i ungdomsarbetet:

 • Att känna sig hemma i kyrkan
 • Att få en erfarenhet av vad bön är
 • Att göra något för någon annan

”Tillit” för mig är att våga släppa taget och backa och se vad som händer. Det kanske inte blir som jag tänkt, kanske det blir bättre. Våga prova nya idéer och ha tillit att det bär, skulle det inte bära så brukar det självdö oftast.

if_idedag_2021_medverkande_jonas

Jonas Engström, kör- och kursledare ”kören som växtplats” och soulful music, tidigare körledare och musiker i svenska kyrkan

Jag ska prata om hur kören kan hjälpa oss som kyrka i förståelsen av tillit. Kören med sin unika förmåga att skapa en känsla av enhet och närhet. Kören där du samtidigt är både avsändare och mottagare. Där du bidrar med din röst, något av det mest personliga vi har och blir en del av något större, ledd mot ett tydligt mål. Hur påverkar det vår erfarenhet av samspel, delaktighet och engagemang?

”Tillit” för mig är när någon delar något i förtroende till mig, eller att veta att någon alltid finns där för mig, även när jag lägga av mig mina masker.

(Foto: Hans Orre)

if_idedag_2021_medverkande_amanda

Amanda Carlshamre, diakonkandidat
Förtroendevald, körsångare och ledamot i Sveriges Kyrkosångsförbund med en bakgrund som förbundsordförande för Svenska Kyrkans Unga. Jag ska samtala om hur kören kan bidra till förståelse och byggande av tillit i församlingen.

(Foto: Marita Sköldberg, Sveriges Kyrkosångsförbund)

if_idedag_2021_improvisationsstudion

Improvisationsstudion
Improvisationsstudion är en teater i Stockholm som ger föreställningar, utbildningar och uppdrag för myndigheter och näringsliv inom bland annat improvisationsteater, presentationsteknik, stand-up och kroppsspråk. Improvisationsstudion kommer under Idédagen att framföra fyra case/dilemman för att få igång en diskussion och för att deltagarna ska få processa (känslomässigt, intellektuellt och med humor) samt tänka kreativt kring temat tillit.

 


PROGRAM

 

S:ta Ragnhilds kyrka
09.00 – 09.10  Inledning

09.10 – 09.25 Andakt/dilemmateater

09.30 – 09.50 Katarina Glas, Reflekterad tillit –  Tilliten är grundläggande för vår tro och en viktig princip för hur vi samspelar och leder kyrkan så att många kan vara engagerade.

09.55 – 10.15 Jonas Engström, Kören som växtplats – Att bidra med sin röst, något av det mest personliga vi har, och bli del av något större. Hur påverkar det erfarenheten av samspel, delaktighet och engagemang i församlingen?

10.15 – 10.45 Fika

10.45 – 11.00 Dilemmateater

11.00 – 11.20 Anna-Karin Hennig, Medarbetarskap i tillit – Om samspelet mellan anställda och ideella. När skapas magi och när blir det besvärligt?

11.25 – 11.45 Henrik Törnqvist och Kerstin Fahl ideell medarbetare, Ensam är inte stark – Att släppa taget så att fler kan få plats. Om professionalitet – på gott och på ont.

11.45 – 12.00 Dilemmateater

12.00 – 13.30 Lunchpaus. Digitalt mingelrum finns för grupper och enskilda som deltar på distans.

13.30 – 14.00 Samtal fortsätter, kopplat till förmiddagen. Material finns att skriva ut för grupper som deltar på distans.

S:ta Ragnhilds kyrka/S:ta Ragnhildsgården
14.15 – 15.00 Forum för fördjupning 1, välj ett av följande pass

 • Samtal om tillitens roll i organisering och ledning
  Medverkande: Katarina Glas, Anna-Karin Hennig och Hanna Lönneborg, församlingsherde i Södertälje församling.
  Moderator: JanOlof Nordström, samordnare Ideellt forum
 • CASAungdom, en plats där alla kan mötas
  Medverkande: Peter Wigren och ungdomar från Vadstena pastorat. Om tillit och vad det ordet kan betyda i olika sammanhang utifrån våra tre grundstenar i ungdomsarbetet: att känna sig hemma i kyrkan, att få en erfarenhet av vad bön är, att göra något för någon annan. ”Tillit” för oss är att våga släppa taget och backa och se vad som händer. Det kanske inte blir som vi tänkt, det kanske blir bättre. Moderator: Tova Mårtensson, SKU förbundsordförande
 • Vandring i tillit  (OBS! Går över båda seminarietiderna, 14.15 – 16.00)
  Stationsvandring som löper över båda seminarietiderna. Material finns att skriva ut här för deltagare på distans. Tillitsvandring (PDF)Hittelappar med bibelord (PDF)
 • Walk and listen
  Specialinspelad podd med koppling till dagens tema.

15.15– 16.00 Forum för fördjupning 2, välj ett av följande pass

 • Samtal om kören som växtplats
  Medverkande: Amanda Carlshamre, Kyrkosångsförbundet och Jonas Engström. Hur kören kan bidra till förståelse och byggande av tillit i församlingen. Moderator: Karin Sundin, Sensus 
 • Samtal om fungerande medarbetarskap i praktiken
  Medverkande: Anna-Karin Henning och Henrik Törnqvist + ideell. Vad kan kyrkan och scouterna lära av varandra när det gäller samspelet mellan anställda och ideella medarbetare? Moderator: Jakob Schwarz, fd. SKU förbundsordförande
 • Inspelat samtal mellan Katarina Glas och Anna-Karin Hennig från pass 1.
 • Walk and listen
  Specialinspelad podd med koppling till dagens tema.


16.00 – 16.30 Fika

Tillbaka till S:ta Ragnhilds kyrka

16.30 – 17.30 Improvisationsteater kring dagens tema, Improvisationsstudion

17.30 – 17.45 Avslutande reflektion över dagen

18.00 Kvällsmässa i St Ragnhilds kyrka, alternativt titta på inspelad helgmålsbön eller fira egen andakt/mässa i ert lokala sammanhang.

Tack för idag!


OM DELTAGANDE PÅ DISTANS

 

Deltagande på distans sker via Zoom. Ni som anmäler en grupp behöver se till att det finns högtalare i rummet så att alla hör, någon typ av konferensmikrofon så att alla kan höras och en kamera så att alla kan synas i bild.


TIPS

2020 arrangerades ”idédag 2020”. Här hittar du  länkar till presentationer och filmade samtal från denna dag.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar