Ideellt forum | Sommarhälsning från Härnösands stift
375
single,single-post,postid-375,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Sommarhälsning från Härnösands stift

image

27 Jun Sommarhälsning från Härnösands stift

Trevlig sommar!
Jag tror ingen vet riktigt hur det började. Varje år samlas ett antal människor på ”Plätten” i Edsätterfjärden i Nordingrå, Höga Kusten för att fira midsommar. Vi följer en tradition som blivit djupt förankrad av tiden och upprepandet. Stången kläds, här har jag aldrig själv varit med, men jag hör att det är det kritiska momentet. Blommor ska samlas och bindas upp på den stora majstången. Inga konstigheter, men av någon anledning är den ideella skara som gör detta ganska i underkant. Det finns utrymme för fler ideella med andra ord.
Fylkningen börjar sedan klockan 18. Det är en salig blandning av sommargäster, några bofasta och andra tillresta gäster. Eftersom Edsätterfjärden är en skyddad vik att lägga till i är det inte alls ovanligt att några är ganska långväga. I år låg en stor åländsk segelbåt på svaj inne i viken.
Av förtäringen är nog korven viktigast. Det är långa korvar i burk som ställs direkt på elden för kokning. Bröd, senap och ketchup till detta. Kaffe kokas i en enorm gryta. Till kaffet är det bullar, kubb eller vetelängd i skurna bitar. Läsk till barnen.
Man fikar och dansar sedan de obligatoriska ringlekarna ”björnen sover” och ”små grodorna” plus några till. Efter ringlekarna startar tipspromenaden. Det är en vandring på cirka tvåhundra meter (alltid samma sträcka). På ena sida vägen frågor till de vuxna, på andra sidan frågor till barnen.
Ett lotteri blir det också med vinster. Eftersom man fikar och får en lott för endast 20 kronor har de allra flesta en lott och det är ju lite spännande att vara med i dragningen. Priserna består i regel av saker från olika lokala företag i Nordingråtrakten, men det är inte priserna som är det viktiga, utan att vara med i själva lotteriet. Typ ”vem vann i fjol?”, ”vems tur är det nu att vinna” eller ”priset gick till ålänningen”.
Direkt efter lotteriet ges de rätta svaren på tipspromenaden och nya priser får väljas. Därefter godisregn och ”vi ses nästa år!”
Vad är det då som gör detta till en sådan lyckad tillställning? Jag tror det dels beror på att det i Edsätterfjärden behövs något som förenar alla sommargäster. Det ger en naturlig mötesplats där det är lätt att komma i samspråk med nya människor. Traditionen är också mycket viktig. Det här är ett event som har hållit på sedan början av 60-talet, kanske även sedan 50-talet? Vi som är med någorlunda regelbundet utgör stommen, men det är alla tillsammans som gör det så kul. Det fungerar också lite som en milstolpe. Vilka har fötts? Vilka har avlidit? Vilka har flyttat?
I år kändes det extra kul för min egen del. Jag blev tillfrågad om jag nästa år kan vara med och servera kaffet! Jag blev alldeles varm i bröstet av detta hedersuppdrag! Eftersom jag är under min barndom bodde i Nordingrå blir detta uppdrag det synliga ”beviset” på att jag tillhör trakten.
Så enkelt kan det vara.
TREVLIG SOMMAR!

Mia Wålsten, Stiftspedagog i Härnösands stift och stiftets representant i Ideellt forums styrgrupp

Inga kommentarer

Skriv en kommentar