Ideellt forum | Känsla och fakta
490
single,single-post,postid-490,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Känsla och fakta

shutterstock_81716122

10 Feb Känsla och fakta

Det fanns en tid innan forskningen om ideellt arbete kommit igång i Sverige (1990-talet) som det fanns bilder av att ”bry-sig-om -känslan” var ganska låg, att en stark offentlig sektor ersatt mellanmänskligt engagemang – det engagemang som var stort i länder med en annan samhällsstruktur än vår. De bilderna eller föreställningarna fick genom forskning vid Ersta & Sköndal högskola, svar i fakta. Sverige hade – och har – lika högt engagemang inom det vi kallar civilsamhället, som exempelvis länder i södra Europa. Viljan att finnas till – med och för andra – att bidra till andra människors väl, att vara med i sammanhang som ”gör skillnad”, har blivit än tydligare under de senaste årens möte med EU-migranter och de senaste månadernas förändrade flyktingsituation. Mängder av människor, i alla åldrar, anmäler intresse att vara med och bidra och går aktivt in i flyktingmottagande vid centralstationer, vid övernattningar i exempelvis kyrkor och församlingshem, i språkcaféer och som kontaktpersoner eller vänfamiljer. I en av rikstidningarna stod exempelvis för en tid sedan att läsa om en grupp enskilda i Stockholm som beslutat sig för att samla in vinterkläder och dela ut. För att bli några fler som kunde hjälpas åt, la de ut en förfrågan på facebook.  18 000 anmälde sitt intresse! Ideellt arbete som initieras av ideella organisationer, kyrkor och församlingar eller av enskilda som ser behov, får en idé, realiserar den och inbjuder andra att bidra – är en oerhörd kraft i vårt samhälle.

Må tusen blommor bomma i den ideella trädgården och må buketter av samverkan bildas för att stärka rösten om mänskliga rättigheter och allas lika värde.

/Sanna Lindström, stiftsdiakon Uppsala stift

Inga kommentarer

Skriv en kommentar