Ideellt forum | Ett gemensamt uppdrag
383
single,single-post,postid-383,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Ett gemensamt uppdrag

Svenska kyrkan i utlandet, New York

10 Aug Ett gemensamt uppdrag

Jag gläds åt mötesplatser, uppdrag och engagemang där unga, gamla, och alla där emellan, kan mötas kring en och samma sak: ett gemensamt uppdrag. Det är inte formen, pengar eller något annat som avgör om du kan vara med eller inte – utan ditt engagemang. Svenska kyrkans internationella arbete har dessa ingredienser!

Här kommer ett par exempel från Skara stift som visar på detta.

SYFÖRENINGSDAGAR
Varje år anordnas på Flämslätts stiftsgård s k Syföreningsdagar. Jo, den traditionella syföreningen lever en tynande tillvaro men här i 1000-årsstftet lever de kvar. Varje dag, tre till antalet, ser programmet likadant ut men deltagarna skiftar. Ca 150 personer kommer varje dag (totalt 450 personer). Årets dagar hade namnet ”Hur många liv har en gardin?” Alltså, temat tog upp och inspirerade kring återbruk, uppfinningsrikedom att skapa nytt av gammalt, hållbarhet och miljö. Man får äta gott, fira mässa och möta nya och gamla vänner. Under dessa dagar fick Syföreningsmedlemmarna dessutom möta stipendiaterna i programmet Ung i den världsvida kyrkan – både Vanessa och Torbjörn (som varit i Sydafrika och Tanzania) och ungdomarna som var i Sverige från Costa Rica och Tanzania. De berättade, visade bilder och inspirerade.
På Syföreningsdagarna samlas ideella som brinner för den lilla människan, som syr in så mycket kärlek i handarbeten för att systrar och bröder i den världsvida kyrkan ska få det lite bättre. Ideella som delar tro och liv med varandra när de träffas hemma i församlingen. Ideella som har ett uppdrag, en identitet i kyrkan och församlingen som medlem i Syföreningen. Kanske är man också ombud för det internationella arbetet och med i församlingens internationella grupp!

ÖKA FARTA-LOPPET
I Tidaholm arrangeras (sedan ett par år tillbaka) ett ”må bra-lopp” där pengarna går till välgörenhet. Det ärett samarbete mellan Svenska kyrkan, Tidaholm SOK sisu och Tidaholms kommun. Loppet är indelat i olika klasser – Knattelopp för de minsta, barn/ungdom (6-16 år) springer 2 km och vuxna springer 5 km. De som inte vill springa kan gå tipspromenad. Arrangemanget sporrar även en skolklass, ett idrottslag eller en förening att anmäla ett lag till barn/ungdomsklassen. Dessa har sedan chans att vinna ett lagpris på en summa pengar som de kan göra något tillsammans för. Priser oh uppmuntransgåvor är skänkta av lokala företag.
Arrangemanget satsar på ett av Svenska kyrkans internationellt insamlingsprojekt  som sätter fokus på barn. I år gick pengarna (drygt 7 000 kr) till föräldralösa barn i Tanzania.
Kvällen präglas av glädje och gemenskap bland deltagare, supportrar och de som denna kväll har ett ideellt uppdrag. Att samarbeta med andra aktörer i samhället kring det internationella arbetet är fantastiskt. Tidaholms invånare bjuder både på sina muskler, sin tid och pengar, sitt engagemang och förstår att må bra handlar om både kropp, själ och ande. Här möts unga och gamla i ett och samma arrangemang och alla har något att ge.

IDEALITET, IDEAL…
Att leka med ord är kul! Något/någon som ett ett ideal är ju något som är perfekt, en förebild, en ledstjärna. Glöm inte bort att lyfta fram dem som i församlingen gör något ideellt för det internationella arbetet! Det kan vara ideella i Syföreningen, internationella gruppen, cafét, Svenska Kyrkans Unga och deras engagemang för FairTrade, gruppen för miljö och hållbar utveckling, bössamlaren utanför köpcentrat, ljusförsäljningen till julkampanjen…  Listan kan göras lång men det är ett sätt att vara församling – att som Jesus lyfta den lilla människan, göra något för en medmänniska. Att alla kan göra något litet som tillsammans blir något större. Att vi alla kan göra något oavsett ålder eller erfarenhet.  Våga fråga de unga i församlingen om ideella uppdrag för det internationella arbetet! Jag hade inte varit ideell för det internationella arbetet om Martin inte vågat fråga mig för ca 20 år sedan!!

//Sara Strömberg, ordförande i Internationella Rådet i Skara stift

Inga kommentarer

Skriv en kommentar